Kombide Pompa Nedir? Sirkülasyon Pompası Görevi ve Arızaları

Kombide Pompa Nedir?

 

Kombi pompası, kalorifer suyunun kombi ile tesisat boruları arasındaki sirkülasyonunu sağlar.

 

Tesisattaki su, basıncı düşmüş olarak kombiye giriş yapar ve pompaya gelir. Kombi pompası ile tekrar basınç sağlanan tesisat suyu, eşanjöre girerek ısınır ve kombiden tekrar çıkıp kalorifer peteklerine doğru yol alır.

 

Ve böylece bizler de peteklerden açığa çıkan ısı ile ısınırız. Tüm bu sistemi, kabaca bir insanın dolaşım sistemine benzetecek olursak kalorifer suyu kanımıza, tesisat boruları damarlarımıza, kombi pompası da kalbimize yakinen benzemektedir.

 

Yani kombi pompası, tüm bu ısıtma sisteminin kalbi hükmündedir. Bu yüzden çok rahat, temiz, randımanlı çalışmalı ve sisteme yeterli olacak güçte olmalıdır. Kombi pompası tesisat teknik dilinde, devirdaim pompası, sirkülasyon pompası isimleriyle de bilinir.220 volt elektrikle çalışır ve çalışma düzeni, ana karttan gelen sinyallere bağlıdır.

 

Yaklaşık olarak 40-50 watt motor gücüne sahiptirler ve takriben maksimum 10 bar basınca kadar çalışma kapasitesine sahiptirler.

 

Tek yönlü olarak sürekli su sirkülasyonu yapan kombi pompası, kalorifer devresinde hava oluşundan, sudaki pisliklerden veya kombinin uzun süre kullanılmayışından dolayı bazen çalışmasını düzensizleştirebilir ya da tamamen durdurabilir.

 

Bu gibi durumlarda ilk etapta, kirlenmiş tesisat suyu tahliye edilir ve yeniden sisteme temiz su verilir.

 

Daha sonra pompa üzerindeki tapa bir tornavida yardımıyla açılır ve varsa havası alınır. Çıkan tapanın altında, yine düz bir tornavida ile tutulacak başlıkta olan bir vida vardır.

 

Bu vida da tornavida ile sağa sola hareket ettirilerek sıkışan pompaya yol verilir.

 

Tüm bunlar yetkili servise ihtiyaç kalmadan, kendi kendimize yapabileceğimiz basit çözüm yöntemleridir. Fakat sorun çözülmediği taktirde de işi ehline bırakmaktan başka çıkar yolumuz yoktur.

 

Kombi pompalarının tek kademeli, 2 veya 3 kademeli çeşitleri bulunmaktadır.

 

Çok kademelilerde, hattın uzunluğuna veya hattaki iniş, çıkış, sık dönüşlere göre kademe oranı arttırılarak tesisatta yeterli, istenilen çalışma basıncı sağlanabilir. Kombi açık olduğu sürece sürekli çalışan kombi pompasının, sistemin kalbi hükmünde olduğunu tekrar hatırlatmalı ve kaliteli olmasının gereğinin altını önemle çizmeliyiz.

 

Servis Hizmetini Sunduğumuz Cihazlar

SERVİSİ ARA