Kombi Regülatörü Nedir ? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir

Kombi Regülatörü Nedir?

 

Kombi voltaj regülatörü, desek daha doğru olur aslında. Çünkü regülatör, düzenleyici, ayarlayıcı demektir. Gaz sayaçlarında da regülatör kullanılır.

 

Bunlara da gaz basınç regülatörü denilmektedir. Kombi voltaj regülatörü, dalgalı halde gelen şebeke voltajını, içerisinde bulunan bakır röleler ve mikro işlemcili elektronik kartlar ile, normal akım düzeyine indirgeyerek veya yükselterek tıpkı bir trafo gibi çalışmaktadır.

 

Böylelikle cihazlarımızın, düşük voltajdan dolayı randımansız çalışmasına veya tamamen çalışmamasına, yüksek voltajdan dolayı da arızalanmalarına müsaade etmemektedir.

 

Ülkemizde, evlerimize gelen şebeke gerilimi, monofaze (Tek fazlı besleme gerilim tipi) olarak tanımlanmakta ve 220 volt olarak bilinmektedir.

 

Fakat bulunduğumuz bölgedeki trafo, bizimle beraber birçok ev ve iş yerine de gerilim sağladığı için, hemen hemen hiçbir zaman tam olarak dairemize giren şebeke voltajı 220 volt olamaz. Haliyle voltaj ya daha düşük ya da daha yüksektir her daim.

 

Hatta elektrik kullanıcı sayısına göre bile, gerilimde dalgalanmalar olacaktır.

 

Gece vakitlerinde kullanıcı sayısının azlığı sebebiyle voltaj yükselmesi, bu duruma güzel bir örnektir aslında. Yani regülatörün görevi gerilimi 220 volta sabitlemektir.

 

Çoğu kombi elektrik devreleri ve kartları, söz konusu gerilim farkından etkilenmeyecek şekilde gerekli korumalarla dizayn edilmektedir. Ama bazı kombilerin de sırf bu gerilim farkı yüzünden çalışmadığına, bir süreden sonra kapandığına, hatta arızalandığına şahit olunmuştur.

 

Aslında işin doğrusu, alt ve üst sınırlarını bilemediğimiz bu dalgalı voltaja karşı, hem kombide hem de bilgisayar, led tv gibi elektronik cihazlarımızda regülatör kullanmamız kesinlikle en mantıklı olanıdır.

 

Bu arada, kombi için regülatör seçerken cihaz etiketinden voltaj çalışma aralığına da bakmamızgerekmektedir. Örneğin, 160 - 250 volt giriş gerilimi sahasına sahip bir regülatör, kombi için iyi bir çalışma aralığıdır.

 

Bu durum şu açıdan önemlidir ki her regülatör her cihaz için kullanılamaz. Örneğin sanayi elektriği olarak bildiğimiz trifaze 380 voltluk gerilime uygun bir regülatörün 320 – 410 volt giriş gerilim sahasına sahip olduğunu varsayalım.

 

Bu regülatörü kombiye bağlayamayız. Çünkü, kombi için uygun çalışma voltaj aralığının çok üstündedir bu değerler.

 

Sonuç olarak kombi voltaj regülatörü kullanmak kadar, hangi regülatörü seçeceğimizin bilincinde oluşumuz da gerçekten çok önemlidir diyebiliriz.

 

Servis Hizmetini Sunduğumuz Cihazlar

SERVİSİ ARA