Buzdolabı İlgili Faydalı Bilgiler

Defrost ve kanal ısıtıcısı

Defrost ısıtıcısı, evaporator finleri arasına yerleştirilmiş ısıtıcıdır. Kanal ısıtıcısı ise evaporator altına yerleştirilmiştir. Defrost zamanı gelince mikro-işlemci tarafından iki ısıtıcı aynı anda devreye alınır. Evaporator üzerinde birikmiş olan kar ve buzu eritir. Isıtıcılar defrost sensörünün mikro-işlemciye ilettiği değere göre devreden çıkar.

 

Damper Termostat

Ara bölme alt kısmında multiflow hava kanalında termostat kutusu içinde bulunur. Soğutucu bölmedeki havanın FRZ fanı ile sürekli olarak evaporator üzerinden geçerek soğutucu bölme içerisine gönderilebilmesi için kapı görevi görür. Soğutucu bölme sıcaklığına ve ayarlanan termostat konumuna göre açılır veya kapanır.

 

Sensörler

Sıcaklık arttıkça direnci azalan bir karakteristiğe sahiptir. Buzdolabı üzerindeki sensörlerin görevi bulundukları bölgenin sıcaklığını algılayarak elektronik kontrol kartına iletmektir.

Sensörlerin sıcaklık-direnç değişim tablosu aşağıdadır:

Sıcaklık (°C)

RT/R25 Oranı

R sapması

Direnç (kü.)

-40

33.25

2.64

332.50

-35

24.01

2.40

240.10

-30

17.53

2.16

175.30

-25

12.93

1.93

129.30

-20

9.636

1.71

96.36

-15

7.249

1.49

72.49

-10

5.503

1.29

55.03

-5

4.214

1.08

42.14

0

3.251

0.89

32.51

5

2.532

0.70

25.32

10

1.986

0.52

19.86

15

1.568

0.34

15.68

20

1.248

0.17

12.48

25

1.000

0.00

10.00

30

0.8051

0.16

8.051

35

0.6528

0.32

6.528

40

0.5325

0.47

5.325

45

0.4368

0.62

4.368

50

0.3602

0.77

3.602

 

Frz sensörü (Dondurucu Bölme Sensörü)

Dondurucu bölme içerisindeki sıcaklığı algılayarak mikro-işlemciye iletir. Bu sensörden algılanan değerler, dondurucu bölme için set edilen sıcaklığın cut-in ve cut-out değerleri ile karşılaştırarak kompresör ve dondurucu bölme fan motoru birlikte çalıştırılır veya durdurur. Sensörden okunan değerlere göre displaydeki bar-graph ledleri gerçek sıcaklığı gösterecek şekilde sırayla yanar.

 

FF sensörü (Soğutucu Bölme Sensörü)

Soğutucu bölme içerisindeki sıcaklığı algılayarak mikro-işlemciye iletir. Sensörden okunan değerlere göre displaydeki FF 7-segmenti gerçek sıcaklığı gösterecek şekilde yanar.

 

Defrost sensörü

Evaporator üzerinde kapileri çıkışında bulunur. Evaporator üzerindeki sıcaklığı algılayarak mikro-işlemciye iletir. Bu sensörden algılanan sıcaklıklara göre defrost bitirilir.

 

İyonizer

Ara bölme hava dönüş kanalına yerleştirilmiştir. Çıkış uçlarında oluşturulan yüksek gerilim negatif iyon yayar. Bu da bakterilerin iyonlarla sarılarak evaporator üzerine yapıştırılması ile buzdolabı iç havasının temizlenmesi amaçlanır.

Üretici

Fu Fong

Üretim kodu

FA1-7-0 (AC220V)

Giriş gerilim

AC220 - 240V/50-60Hz

Güç

0,8W (Maksimum) 0,3W (Minimum)

Çıkış gerilimi

-5,9KV~-7,0KV(1GQ)

Giriş akımı (min)

1,3mA

Negatif iyon çıkışı

2,000,000 iyon/cc (minimum) at 30cm distance

Standart onayı

VDE

 

Termal sigorta

Evaporatör üzerinde bulunur. Herhangi bir arıza durumunda defrost ısıtıcısının sürekli devrede kalarak buzdolabına, çevreye ve içindeki yiyeceklere zarar vermesini önlemek üzere ısıtıcıya giden akımı keserek defrost ısıtıcısını devre dışı bırakır. Termal sigorta bir kullanımlık olup attıktan sonra değiştirilmesi gereklidir.

 

PTC röle

Sıcaklık arttıkça direnci artan bir karakteristiğe sahiptir. Kompresörün yardımcı sargısını devreye alarak ilk kalkışını sağlar daha sonra üzerinden geçen akımla ısınarak yardımcı sargıyı devre dışı bırakır.

 

Termik

Isındığı zaman açık devre olan bir komponenttir. Kompresör çalışmaz ise yardımcı sargının ısınması ile termik de ısınır ve termik belirli bir sıcaklığa gelince kompresöre giden akımı keser.

 

Kapı butonu

Ara bölme sacı üzerinde bulunur. Her iki kapı için ara bölme flanşında tek kapı butonu vardır. Kapılara ait kontaklar ayrıdır karta bağlıdır. Alt kapı veya üst kapı açıldığında karta 220V gider, kapandığında karta OV gider. Kapı açık alarmı her iki kapı için ayrı olmak üzere çalışır.

FF kapısı açıldığında aydınlatma lambası yanar ve fan çalışıyorsa durur. FRZ kapısı açıldığında fan çalışıyorsa durur. Fanın durdurulması kart tarafından yapılır.

 

FF Aydınlatma lambası

Soğutucu bölmeyi aydınlatmak için bir adet E14 tip 15VV/220VAC ampul kullanılır. Bu ampuller soğutucu bölme kapısı açıldığında kapı butonu tarafından devreye alınır.

 

ALGORİTMA

Buzdolabının çalışma mantığını tanımlar. Mikro-işlemci için hazırlanacak yazılım için temel oluşturur. Buzdolabının tüm elektriksel fonksiyonlarını ayrıntılı tablo, grafik ve parametre listeleri ile tanımlar.

 

Soğutma Algoritması

Soğutma kompresör ve fan ile yapılır. Buzdolabı içerisine yerleştirilmiş olan sensörlerin algıladığı sıcaklıklar ile evaporatördeki soğuk hava fan ve damper termostat aracılığıyla her iki bölmeye kontrollü olarak gönderilir. Kompresör ve fan paralel olarak dondurucu bölmedeki sensörün cut-in ve cut-out değerine göre

gaûşûrfûnifarahratUr.

Komp. Run-time 1 saat aralıklarla EEPROM'da saklanır ve kesinti sonrası kalan süreyi tamamlar ve defrost yapar.

Fanın sürülmesi: Kompresör çalıştıktan sonra evaporatör yeterince soğuyunca (-10°C) veya belirli bir süre (5dk) geçtiğinde fan sürülür.

 

Elektrik kesintisi sonrası çalışması

Elektrik kesintisi sonrası eğer defrost koşulları oluşmadıysa (bkz. Defrost algoritması) iç basınçların dengelenmesi için kompresör/fan belirli bir süre (6dk) çalıştırılmaz. Soğutma elektrik kesintisi öncesi ayarlanan değerlere göre devam eder.

 

Minimum kompresör durma süresi (dk.)

6

Sıcak ilk çalışma için minimum defrost ve FRZ sensör değerleri (°C)

+10

Sıcak kalkış için minimum kompresör fan durma süresi (sn.)

Bknz. Üretim testi

Dondurucu bölme default set değeri

-18

Komp çalıştıktan sonra fanın devreye girmesi için şartlar (defr sensör sıcaklığı veya süre)

-10°Cveya5dk.

 

3.1.2- Parametre listesi


Sıcak çalışma: Eğer uzun süreli bir elektrik kesintisi olduysa (defrost sersörü ve soğutucu bölme sensörleri belirli bir değerin (10°C) üzerindeyse): kompresör ve fan kısa bir süre sonra devreye girer, set değeri -18°C olarak başlar bütün fonksiyonlar unutulur.

 

FF Sıcaktık Ayarı

FF (soğutucu bölme1) sıcaklık ayarı damper termostat ile yapılır.

 

FRZ Sıcaklık Ayarı

 

FRZ (dondurucu bölme) sıcaklık ayarı Display üzerindeki FRZ set butonu ile yapılır.

 

Butona her basışta set değerleri max.dan min.e doğru artarak değişir. Min set değerinde iken butona bir kez daha basılırsa set değeri max olur. Butona her basıldığında yeni FRZ set değeri displayde gösterilir. Set değeri displayde 5 sn yanıp söner. Bu süre içerisinde set butonuna bir kez daha basılırsa yeni set değerine geçilir. Daha sonra display gerçek değer gösterimine geçer. Set edilen her ayar değeri için dondurucu bölmenin sıcaklık kontrolü FRZ sensörünün algıladığı ayar/anmış set değerinin cut-ın ve cut-out sıcakfık değerleri arasında yapılır.

 

FRZ'nin Gerçek Sıcaklıklarının Display edilmesi

 

Dondurucu bölmenin gerçek sıcaklığı 2 adet 7-segmentte gösterilir Display edilecek sıcaklık belirli aralıklarla display edilir. Dondurucu bölme sensörünün okuduğu sıcaklık hedefe doğru gidiyorsa "short update time (SUT)" ile display edilir. Hedeften uzaklaşıyorsa "long update time (LUT)" ile display edilir. Okunan sıcaklık hedef değere ulaştıktan sonra display belirli bir limit içerisinde sabit kalır. Limit dışına çıkıldığı zaman displaydeki değer long update time zaman aralığı ile değiştirilir.

 

Defrost Algoritması

Defrost; evaporatör üzerinde birikmiş kar ve buzların buzdolabının soğutma performansını düşürmemesi için bir ısıtıcı vasıtasıyla eritilerek yapılır. Eritme işlemi belirli aralıklarla yapılır. Defrost sırasında yiyeceklerin ve buzdolabının zarar görmemesi için defrost belirli bir süreyi geçmez.

Defrost ısıtıcısı devreye girmeden önce dondurucu bölmenin defrost sırasında fazla ısınmasını engellemek için belirli bir süre (25dk) veya belirli bir sıcaklık değerine (cut-out) kadar ön soğutma (pre-cool) yapılır. Bu süre içerisinde dondurucu bölme sıcaklıkları ayarlanmış değerlerden daha soğuk olabilir. Fakat bu değerler defrost bitiminden belirli bir süre (30dk) geçinceye kadar 7-segmentler bar-graphların değerlerinde değişiklik yapılmaz.

Defrost sonrası evaporatör üzerindeki su damlacıkların düşmesi için belirli bir süre (6dk) beklenir (su süzülme). Sonra kompresör çalıştırılır. Belirli bir süre (5dk) sonrada fan devreye girer (fan delay)

Kompresör run-time'ının belirli bir süre (gerçek zaman 26saat) içerisinde dolmaması durumunda zorunlu defrost yapılır.

Kapılar sürekli kapalı iken defrost enerji tasarrufu sağlamak için "kapı kapalı" defrostu yapılır. Kapılar kapalı iken yapılan ilk defrosttan sonra ki defrost run-time'a bakılmaksızın uzun bir süre (gerçek zaman 26saat) sonra yapılır ısıtıcının kısa bir süre (5dk) devrede bırakılması ile yapılır. Bu durum kapılardan birisi açılıncaya kadar devam eder. Kapılardan birisi açıldığında ve kapı kapalı defrostu en az bir kez yapıldıysa komp-run time'a bakılmaksızın kısa bir süre (2 saat) sonra defrost yapılır. Düşük ortam sıcaklıklarında (komp belirli bir süre (8 saat) %100 çalıştı ise) ara bölmenin donmaması için "kapı kapalı" defrostu, normal defrost gibi_defrost bitim sıcaklığına (10°C) kadar yapılır.

Kapı kapalı defrostu sırasında evaporatörün tıkanmaması için aşağıdaki önlem alınır:

-       "26 saat boyunca kapılar açılmadıysa

-       VE

defrost yapmadıysa

-       VE

-       FF sıcaklığı >8.7°C ise

-       normal defrost yapsın" daha sonra da normal çalışmasına devam etsin (kapı kapalı defrostu vb.)

 

Elektrik kesintisi sonrası çalışması

 

Defrost periyodu (ön soğutma, ısıtıcı veya su süzülme) sırasında elektrik kesilirse, kesinti sonrası kontrol ısıtıcının devreye girmesi ile defrost işlemini tekrar başlatır. Kesinti sonrası kapıların kapalı olduğu bilgisi unutulur.

 

JetDondur (JetFreeze)

Dondurucu bölüme sıcak yiyecek konulduğunda ve hızlı buz yapılmak istendiğinde diğer yiyeceklerin bozulmasını (bölme sıcaklığının çok yükselmesini) engellemek ve donmayı hızlandırmak içindir. Display üzerindeki hızlı dondurma butonuna basıldığında işlemin yapıldığını onaylamak için kısa bir buzzer sesi duyulur, fonksiyon çalışmaya başlar, 5sn boyunca -27 rakamı yanıp söner ve displayin dot-matrix kısmının belirli bir yazı belirir (bknz yazılı uyarı tanımları). FRZ gerçek değer gösterimi hedef "Hızlı dondurma" sıcaklığı olur.

Hızlı dondurma sırasında defrost yapma zamanı gelirse önce hızlı dondurma işlemi bitirilir. Sonra belirli bir süre (90dk) normal çalışma ardından defrost işlemi başlar.

 

Ekonomi Modu:

En az enerji tüketimi olan moddur.

Set değeri -18 yapıldığında display üzerindeki "e-ekonomi" ikonu yanar. FRZ set değeri değiştirilirse "ekonomi" ikonu söner.

Belirtilen set değerlerinde e ikonu yanıyorken; Quick Freeze mod yada Quick Fridge mod seçilirse e ikonu söner; seçili Quick Freeze yada Quick Fridge mod bittikten sonra eski set değerleri ile çalışmaya devam eder ve e ikonu yanar.

 

"JetSoğut" (JetFridge) Modu:

 

Soğutucu bölmeye sıcak yiyecek konulduğunda bunların kısa bir sürede soğutucu bölme ayar (damper termostat ayarı) sıcaklığından farklı olarak daha soğuk bir değere kadar soğutulmasını sağlayan fonksiyondur.

"jetsoğut" modu seçildiğinde fonksiyon aşağıdaki gibi çalışır:

-       Fonksiyon ilk seçildiğinde "hızlı soğutma" (FF sensor sıcaklığı ne olursa olsun +1°C veya 90 dk bekler) fonksiyonu gibi çalışır,

-       FF sens sıcaklığı 1°C'den daha sıcak ise: kompresör/fan devreye sokulur,

-       FF sensör sıcaklığı ""JetSoğut" cut-out (1°C)" sıcaklığına ulaştığında komp ve fan devreden çıkarılır.

-       Belirli bir süre (90dk) içerisinde ""Jetsoğut" cut-out sıcaklığına ulaşılamazsa kompresör ve fan durdurulur.

-       Sensör önüne gelmiş büyük ve sıcak bir paketin diğer paketlerin donmasına sebep olmaması için max. komp. in fridge mode (90dk) ve iki komp in fridge mode aralığı (60dk) süreleri vardır,

-       FF sensor sıcaklığı Jetsoğut cut-in değerine ulaştığında tekrar kompresör in fridge mod çalışmaya başlar

-       FRZ gerçek değer gösteriminin değişmesi yönünde engel konulur. Set değerinin cut-in'ine kadar FRZ display DONDURULUR:

 

Eko Ekstra Modu (SEM):

Bu fonksiyon seçildiğinde display üzerindeki Eko Ekstra yazısı sürekli yanar. Kullanım dışı zamanlarda enerji tasarrufu yapabilmek için:

-       FRZ set değeri -20, -22 veya -24 ayarlı ise

-       Kapılar belirli bir süre (6saat) açılmadıysa

-      Ayar butonlarına belirli bir süre (6saat) basılmadıysa Bu moda girilir:

-       FRZ soğutması -18 set değerinin cut-in ve cut-out'una göre yapılır

-       Ekonomi "e" ledi yakılır,

-       SEM öncesi gerçek değeri display edilmeye devam edilir

-       Gerçek sıcaklık için hedef değer -18°C olur,

-       İki kapıdan birinin açılması veya

-      Ayar butonlarına basılması sonucu bu butona basılmadan önceki set değerine göre çalışır ve tekrar SEM süresinin dolmasını bekler.

 

Not: Kullanıcının yanlış algılamasını engellemek için -18 (ekonomi) set değerlerinde bu fonksiyon seçilebilir.

 

 

Yüksek Sıcaklık Alarmı:

Dondurucu bölme belirli bir değerden (-5°C) daha sıcak ise display üzerindeki T ikonu_yanıp söner ve yazılı uyarı belirir. Sıcaklık istenen değere (-9°C) düştüğünde alarm uyarısı silinir. Defrost sırasında ve sonrasında belirli bir süre (60dk) yüksek

 

sıcaklık alarmı aktif değildir. Defrosttan önce yanıyorsa yanmaya, sönükse de sönük olmaya devam eder.

 

 

 

Servis Hizmetini Sunduğumuz Cihazlar

SERVİSİ ARA